Kuchnia kaszubska jest ściśle związana z życiem codziennym mieszkańców tego regionu. Niegdyś gospodynie przygotowywały główne posiłki wyłącznie w południe, kiedy zaczynały bić dzwony kościelne. Miejscowa kuchnia do chwili obecnej wyróżnia się bogatym smakiem i aromatem oraz zdrowymi, naturalnymi składnikami, które najczęściej pochodzą z okolicznych upraw. Podstawą pożywienia na tych ziemiach od zawsze były ryby i tak jest do dziś. Duże ich ilości są wciąż zasalane w beczkach na zimę. W ten sposób przygotowuje się je do smażenia w czasie postu.
Na każde większe wydarzenie, uroczystość rodzinną albo święto tradycyjnie przygotowywano kaczkę, gęś albo wieprzowinę. Natomiast rosół z kury był obowiązkowym daniem na niedzielny obiad. Serwowanie i przygotowywanie posiłków na Kaszubach zawsze wiązało się ze ściśle przestrzeganymi rytuałami, które do dziś zachowały się w niektórych ludowych porzekadłach, na przykład: "Na świętego Marcina, najlepsza gęsina". W każdej kuchni obowiązkowo zawsze musiał znajdować się smalec, a w spiżarni stał wielki kamienny garnek ze smalcem i skwarkami.
Nic dziwnego, że słynna okrasa z gęsi, przygotowywana według tradycyjnych receptur, zdobyła pierwszą nagrodę jako potrawa prawdziwie ekologiczna. Wynajmując więc dom w miejscowości Wdzydze Kiszewskie warto choć raz wybrać się na lokalny targ albo po prostu odwiedzić kilka gospodarstw wiejskich, aby zaopatrzyć się w najlepsze produkty lokalne.