Wysokie temperatury oraz słoneczna pogoda zachęcają do organizowania pikników i jedzenia przekąsek na świeżym powietrzu. Uliczne przekąski to nie tylko kultowe zapiekanki. Wegetariańska Masala Dosa w Indiach, rozpływające się w ustach babeczki pastéis de Belém w Portugalii czy bombowa mieszanka Pad thai to tylko niektóre potrawy, których warto spróbować podczas swoich podróży.

 Nasze swojskie – polskie!


 

Zapiekanki | Rzeszów

Swoimi korzeniami sięga lat 70. XX wieku. Pierwotnie chrupiąca bułka pokryta farszem cebulowo-pieczarkowym i żółtym serem. Obecnie serwowana jest w różnych wariantach smakowych z dużą ilością dodatków. Zapiekankę można spotkać w każdym mieście Polski, a w niektórych, jak na przykład w Rzeszowie, można także znaleźć kultowe miejsca, które nieprzerwanie działają od czasów PRL’u.

Zapiekanki, najbardziej polski street food. W Rzeszowie mają status kultowych, nic dziwnego, bo biorąc pod uwagę cenę i wielkość stanowią idealną studencka dietę. A i starsi sięgają po nie z sentymentem, bo przecież pamiętają je dobrze jeszcze z lat 80 ubiegłego wieku. Dla nas był to powrót do przeszłości, taki sentymentalny i bardzo przyjemny.”
∼ streetfoodpolska.pl

 

Gofry | Morze Bałtyckie

Oryginalnie pochodzące z Belgii gofry stały się nieodłącznym symbolem wakacji nad polskim morzem. Ciasto o charakterystycznym kształcie prostokąta z kratownicą, które można jeść jak kto lubi – z bitą śmietaną, dżemem, owocami albo ze wszystkim! Skuś się na ten słodki przysmak i wróć wspomnieniami do kolorowych czasów dzieciństwa i kolonii nad morzem.

Gofry z owocami i bitą śmietaną to niebo w gębie. Kocham próbować innych kuchni i zagranicznych przysmaków, ale po pobycie w Belgii uznałam, że zdecydowanie wolę naszą polską odmianę gofrów.”
∼ podrozeodkuchni.pl

 

Europa


 

  • Poffertjes | Amsterdam

    Holenderskie mini naleśniki poffertjes są niezwykle puszyste i smakują najlepiej posypane cukrem pudrem. Najczęściej podawane są z syropem karmelowym! Po prostu pycha! Osobom o silnych żołądkach polecamy także spróbować Haring Broodje, kanapkę z surowym śledziem, cebulą i ogórkiem.

  • Calçots | Barcelona

    Calçot to rodzaj zielonej cebuli, która jest najpierw gotowana a później pieczona na grillu. Danie serwowane jest z sosem pomidorowym romesco, migdałami i orzechami laskowymi. Pa amb tomàquet (chleb z pomidorem) i escalivada (sałatka z pieczonych i grillowanych warzyw) to kolejne przysmaki katalońskiej kuchni, które koniecznie trzeba spróbować.

  • Currywurst | Berlin

    Ten typowo berliński przysmak składa się z pikantnej kiełbasy polanej czerwonym sosem przyrządzonym na bazie koncentratu pomidorowego. Danie na koniec posypywane jest przyprawą curry i podawane wraz z frytkami lub bułką. Kiełbasa z sosem jest znakiem rozpoznawczym Berlina i doczekało się nawet własnego muzeum - Deutsches Currywurst Museum.

  • Frytki belgijskie | Bruksela

    Wiele osób spiera się czy frytki pochodzą z Belgii, czy może jednak z Francji. Niezależnie od tego, w Brukseli frytki to niewątpliwie ulubiona uliczna przekąska tamtejszych mieszkańców i turystów. Dzięki podwójnemu smażeniu frytki są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Złap swoją porcję zapakowaną w papierowy stożek i ciesz się spacerem ulicami miasta.

  • Langosz | Budapeszt

    Specjał kuchni węgierskiej - Langosz. Jest to rodzaj smażonej pizzy z dodatkiem najróżniejszych składników: kwaśnej śmietany i sera, cebuli i warzyw. Zapomnij na chwilę o tłuszczach i węglowodanach i spróbuj tego ulicznego przysmaku.

  • Lampredotto | Florencja

    Kolejnym specjałem prosto z Toskanii jest uwielbiane przez mieszkańców lampredotto. Przysmak zrobiony z pokrojonego w paski krowiego żołądka nie odstarsza wielbicieli tego dania. Mięso bowiem gotowane w wodzie z dodatkiem cebuli, selera, pomidorów i pietruszki smakuje wyśmienicie i jest serwowane w bułce na ulicach Florencji.

  • Scotch eggs | Londyn

    Scotch eggs to przepyszne jajka na twardo zawinięte w mielone mięso z przyprawami i smażone w głębokim tłuszczu lub pieczone. Jest to typowy brytyjski przysmak, który jest także nieodłącznym elementem weekendowych pikników. Londyńczycy do tego zajadają się grillowanym serem, tostami, a to wszystko z dodatkiem mięsa warzyw i wiele więcej.

  • Precle | Monachium

    Jego niezwykły kształt podobny do cyfry 8 sprawił, że precel znany jest na całym świecie. Wypiek posypywany jest sezamem, solą lub makiem i jest idealną przekąską do piwa uwielbianą przez Niemców. Podczas organizowanego w Monachium Oktoberfest, można spróbować także innych lokalnych przysmaków jak na przykład Leberkäse, mięso w chrupiącej bułce ze słodką musztardą.

  • Pane ca Meusa | Palermo

    Główne składniki tej typowej dla Palermo kanapki to kawałki cielęcej śledziony i płuc. Ugotowane mięso jest smażone na smalcu, dzięki czemu nabiera chrupkości. Kanapka jednak najlepiej smakuje z dodatkiem sera i soku z cytryny. Inny oryginalny i niezastąpiony przysmak to kulki ryżowe z sosem mięsnym i groszkiem.

  • Croque madame | Paryż

    Jednym z najpopularniejszych przysmaków na ulicach Paryża jest Croque-madame, obfita kanapka z szynką, serem i jajkiem. Skuś się na jedną z nich i ciesz się śniadaniem nad brzegiem Sekwany. “Męska” wersja tego specjału - Croque Monsieur przyrządzana jest bez dodatku jajek. Koniecznie musisz spróbować ich obu!

  • Trdelni | Praga

    Trdelnik nazywany jest także “czeskim rękawem”. Słodki przysmak wykonany z walcowanego ciasta owiniętego wokół kija, które jest następnie grillowane i posypywane cynamonem z dodatkiem płatków migdałowych lub orzechów laskowych. Jeśli masz dosyć słodkości, spróbuj panierowanych smażonych serów “Smaženy syr” serwowanych pomiędzy dwoma kromkami chleba.

  • Gambas al ajillo | Sewilla

    Gambas al ajillo - niezwykle smaczne i soczyste krewetki przyrządzane z czosnkiem, olejem i dodatkiem ostrej papryki to charakterystyczne danie Sewilli. Mięsożercy mogą także spróbować dwóch innych lokalnych specjałów: schab wieprzowy Secreto Ibérico i Pringà, danie z wołowiny, wieprzowiny i słynnego chorizo.

Pastel de nata | Lizbona

“Do dziś pamiętam moją pierwszą wizytę w Lizbonie – słońce w środku zimy, pomarańcze na drzewach oraz obłędny aromat kawy, budyniu i cynamonu wydobywający się zza drzwi maleńskiej kawiarni. Babeczki pastéis de Belém (znane również jako pastéis de nata) to jeden z najpopularniejszych deserów w Portugalii i smak, którego nie można pominąć odwiedzając ten kraj nad Atlantykiem!”
∼ cale-zycie-w-podrozy.blogspot.pl

Smørrebrød | Kopenhaga

Duńskie kanapki smørrebrød nie tylko wspaniale się prezentują, ale także są pyszne i sycące. Kromka żytniego, chrupiącego pieczywa (rugbrød) bogato obłożona przeróżnym dodatkami i pięknie ozdobiona, może z powodzeniem zastąpić lunch. Smørrebrød należy spożywać przy pomocy noża i widelca (tak jak Duńczycy).”

∼ przepisyzpodrozy.pl

Souvlaki | Ateny

“Najczęściej spotykaliśmy się z souvlakami nadziewanymi na szpadki, podawanymi w formie szaszłyków. Danie jest bardzo aromatyczne, gdyż kawałki mięsa są pieczone w marynacie z ziół. Souvlaki jedliśmy (…) nie tylko w Grecji, ale również w innych krajach bałkańskich, np. w Albanii. Jednak prawda jest taka, że najlepszy smak mają właśnie te greckie.”
∼ balkanyrudej.pl

 

USA


 

Reszta świata


 

  • Roti prata | Singapur

    Roti Prata są niewzykle popularne na południu Półwyspu Malajskiego. Chlebki przypominające naleśniki serwowane są z wegetariańskim lub mięsnym curry. Jeśli nie jesteś fanem ostrego jedzenia, zamów banany lub ser. Prawdziwy street food to także satays, grillowane kawałki kurczaka z sosem orzechowym.

  • Kanapka cubano | Havana

    Skuś się na kanapkę cubano, której chrupiąca bułka skrywa pieczoną szynkę, pikle i ser, a to wszystko uzupełnione dodatkiem masła i musztardy. Na deser natomiast skosztuj pastel de coco - kokosowego ciasta popijając chłodzonym drinkiem batido de guayaba. Doznania smakowe dopełni jeszcze tylko prawdziwie kubańska salsa.

  • Arepas | Cartagena

    Kolumbijski chleb z mąki kukurydzianej z farszem mięsnym, warzywami, jajkami. Kanapka z 100% z Ameryki Łacińskiej! Nie przegap także ceviche, marynowanej sałatki owocowej z owocami morza, a do tego filiżanka wyśmienitej kolumbijskiej kawy.

  • Pão de queijo | Rio de Janeiro

    Pod nazwą Pão de queijo kryją się małe puszyste serowe bułeczki, które są popularnym w Brazylii przysmakiem śniadaniowym. Spróbuj także sok z jagód acai, który naładuje Cię potężną dawką witamin i przeciwutleniaczy.

  • Choripan | Buenos Aires

    Nazwa tego przysmaku mówi sama za siebie, a powstała z połączenia dwóch składników: grillowanej kiełbasy chorizo i chrupiącej bułki (hiszp. pan). Co więcej, nie można przejść też obojętnie obok empanadas, pieczonych lub smażonych pierogów z mięsem i warzywami. Pomimo tego, że danie jest bardzo popularne w Argentynie jego oryginalne pochodzenie to Hiszpania i Portugalia.

  • Tostones | San Juan

    Kawałki smażonego zielonego banana, które są dodatkiem do wielu dań. Najlepiej smakują podawane z majonezem i ketchupem opruszone lokalnymi przyprawami. Alcapurria, to kolejny przysmak, który należy spróbować. Ciasto z zielonych bananów i manioku na zewnątrz skrywające aromatyczne mięsne nadzienie w środku.

  • Jiaozi | Szanghaj

    Jiaozi to pierożki z mięsem zazwyczaj wieprzowym lub wołowym, które są typowym daniem kuchni chińskiej. Niektóre wersje zawierają także ryby, krewetki i warzywa. Przysmak można przyrządzać na dwa różne sposoby: gotowane lub na parze. W zależności od sposobu przyrządzania danie jest inaczej nazywane. Jiaozi najlepiej smakują z sosem sojowym lub olejem sezamowym.

indie masala dosa

Masala Dosa | Udupi, Indie

“Południowoindyjski street food jest jedyny w swoim rodzaju. Na okrągłym płaskim palniku smażą się szerokie na 30 cm cienkie jak papier naleśniki przygotowywane z ryżu i fasoli. Tuż obok na dużej, rozgrzanej patelni skwierczy farsz z ziemniaków i cebuli. Całość dopełnia miętowy czatnej i hinduskie radiowe przeboje. Tęsknię za tym smakiem”
∼ nadiavstheworld.com

 

Pad Thai | Bangkok, Tajlandia

“Choć nie jest kwintesencją najbardziej typowych tajskich smaków, niezwykle ciężko mu się oprzeć. Ten smażony makaron ryżowy to prawdziwa bomba: słodki i słony jednocześnie, lekko szczypiący w język od płatków chilli, cudnie chrupiący orzeszkami ziemnymi i ponętnie pachnący sosem rybnym. I pamiętajcie, jemy po tajsku: łyżką i widelcem, a nie pałeczkami!”
∼ glodnyswiata.pl
peru picarones

 


O HomeToGo

HomeToGo (hometogo.pl) jest największą na świecie, niezależną porównywarką domków letniskowych, domów i apartamentów wypoczynkowych. Za pomocą strony www.hometogo.pl łatwo i szybko wyszukasz i porównasz ponad 15 milionów ofert noclegów z ponad 300 portali noclegowych. Wygodne filtry pozwalają na wybór tego noclegu, który najlepiej odpowiada indywidualnym potrzebom każdego użytkownika. Trzej założyciele HomeToGo to dr Patrick Andrä, Wolfgang Heigl i Nils Regge. HomeToGo zatrudnia ponad 150 pracowników, a strona jest aktywna w dwunastu krajach Europy, USA, Australii oraz w Rosji.