Turystyka winiarska - najlepsze kierunki - HomeToGo base64Hash Turystyka winiarska - najlepsze kierunki - HomeToGo

Turystyka winiarska - najlepsze kierunki

Polska
Dowolne daty
Goście

Wybierz idealny nocleg

Cena za noc
Do 100 zł
100 zł - 199 zł
Od 200 zł
Recenzje
Doskonała: 4,5+
Bardzo dobra: 4+
Dobra: 3,5+

enoturystyka - Najlepsze kierunki:

Odkryj najbardziej uznane międzynarodowo destynacje winiarskie

Enoturystyka, czyli najlepsze kierunki na turystykę winiarską

Eksploruj regiony, w których uprawiane są najlepsze wina. Odkryj luksusowe destynacje na niezapomniany weekend pełen smaku. Poznaj enoturystykę w nietuzinkowy sposób i znajdź najlepsze noclegi w pobliżu wyjątkowych winnic. Aby ułatwić planowanie, przyjrzyj się popularnym regionom turystycznym dla degustatorów wina. Zobacz, co mają do zaoferowania i zamień swoje coroczne, tradycyjne wakacje, na relaksujący wyjazd pełen finezyjnych smaków.

Nie ma lepszego sposobu by nauczyć się wina niż podróżowanie po regionach winiarskich. Zazwyczaj bardzo malownicze (pomyślcie tylko o słynnych dolinach rzek takich jak Ren, Mozela, Dunaj czy Douro; wzgórzach Toskanii i Piemontu, winiarskich wyspach: Sycylii, Santorynie, Tasmanii), o umiarkowanym, łagodnym klimacie stanowią idealne miejsce na wakacje. Dobre wino przyciąga świetne jedzenie – nie bez powodu w regionach winiarskich mieści się dziś gros restauracji oferujących zarówno świetną (i doskonale pasującą do miejscowych win) kuchnię regionalną, ale też wyrafinowane dania gwiazdkowych szefów kuchni. Wreszcie – w winiarniach czekają na enoturystów sami winiarze. To bardzo często otwarci, serdeczni ludzie gotowi opowiedzieć o swojej pracy, poczęstować winem, pozwolić zrozumieć, że za każdą butelką stoi człowiek. Aha – zazwyczaj w miejscu gdzie powstało, wino smakuje lepiej, niż w domu ;-)” mówi Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny Magazynu Wino.

Najlepsze regiony winiarskie Włoch

Najlepsze regiony winiarskie Włoch

Włochy są największym producentem wina na świecie i to właśnie tu odbywa się blisko 20% całkowitej światowej produkcji wina. Kraj ten słynie z wielowiekowych tradycji winiarskich i oficjalnie posiada ponad 350 odmian szczepów winorośli. Nic zatem dziwnego, że dla fanów enoturystyki jest jedną z najbardziej pożądanych destynacji. Samo wino jest częścią bogatej włoskiej kultury. Odkryj cztery regiony – ich wina i ich kuchnię. Przeżyj aromatyczną przygodę w najlepszym wydaniu!

  • Abruzja

    Intensywne promienie słońca na adriatyckim wybrzeżu w połączeniu z górzystym ukształtowaniem terenu Abruzji sprawiają, że warunki do uprawy winorośli są tu pierwszorzędne. Tradycja winiarska w regionie sięga czasów etruskich, a obecna produkcja przekracza 311 000 litrów wina rocznie. Poznaj bogatą historię Abruzji i rozsmakuj się w Montepulciano d’ Abruzzo , najpopularniejszym gatunku wina występującego w tej części Włoch. Długie spacery po trzech parkach narodowych w połączeniu z degustacjami w niezliczonych na tym terenie winiarniach, to recepta na niezapomniany urlop pełen niesamowitych doznań smakowych i niezapomnianych widoków.

  • Piemont

    Czerwone wina Barolo i Barbaraesco, pochodzące z najpopularniejszych szczepów Piemontu - Nebbiolo , doceniane są przede wszystkim za wysoką jakość i nadaje się do długiego przechowywania. Dojrzewając, zyskują na smaku przez wiele lat, dlatego w ich przypadku zdecydowanie sprawdza się zasada, że wino im starsze, tym lepsze. Nazwa regionu Piemont wywodzi się od jego położenia u podnóży Alp Zachodnich. Zwolennicy pieszych wędrówek znajdą tu wiele fotogenicznych szlaków.

  • Toskania

    Romantyczne wzgórza Toskani to idealne tło dla być może najwybitniejszego regionu winiarskiego we Włoszech. Najbardziej charakterystyczne wino Toskanii, Chianti, zawdzięcza swój sukces umiarkowanemu klimatowi regionu. Sąsiedztwo liguryjskiego i tyrreńskiego wybrzeża w połączeniu z usytuowaniem w głębi lądu nadają Toskanii idealny klimat do produkcji wina . Obowiązkowym punktem programu dla odwiedzających region turystów jest Florencja, słynny ośrodek handlowy i architektoniczna perła Włoch. Justyna Korn-Suchocka, ekspertka magazynu czaswina.pl dodaje: „Szczególnie piękny widok na Toskanie roztacza się z Pienzy – idealnego renesansowego miasta wzniesionego w miejscu wioski Corsignano na rozkaz papieża Piusa II. Z Pienzy jest już tylko rzut beretem do malowniczo położonego na wzgórzu Montepulciano, wokół którego powstaje znakomite Vino Nobile di Montepulciano. Zbliżając się zaś do Montalcino, wkraczamy na obszar, gdzie z sangiovese wyczarowuje się cuda najwyższej klasy – sławne brunello”.

  • Wenecja Euganejska

    Chociaż nieco mniejsza i mniej popularna niż inne włoskie regiony winiarskie, Wenecja Euganejska proponuje koneserom niezwykły wybór win. Kolebka włoskiego renesansu słynie przede wszystkim z Soave i Prosecco. Wycieczka gondolą po zachwycającej stylem, malowniczej Wenecji, może być wspaniałym otwarciem dla niezapomnianej, włoskiej przygody. „Wino i kuchnia to jeden z atutów tego regionu. Równie ważna jest także bardzo przyjazna atmosfera winnic, z których większość ma charakter gospodarstw rodzinnych” podpowiada Łukasz Ostrowski, z portalu dotrzechdych.pl.

Najlepsze regiony winiarskie Hiszpanii

Najlepsze regiony winiarskie Hiszpanii

Tradycja kulinarna i winiarska w Hiszpanii to temat na niejedną podróż. Ten śródziemnomorski kraj jest jednym z największych producentów wina na świecie, pierwszym pod względem wielkości upraw, a także trzecim co do wielkości największym światowym eksporterem tego trunku, wg danych z października 2018 roku. Winiarstwo to istotna gałąź przemysłowa, a także międzynarodowa wizytówka Hiszpanii, na którą składa się wielopokoleniowy wysiłek hodowców wina.

  • La Rioja

    La Rioja w północnej części kraju to synonim sławy hiszpańskich win. Cieszące się światową estymą i tworzone z pasją na kanwie wielowiekowej tradycji, zauroczą każdego. Wino w La Rioja to nie tylko napój, ale także część głęboko zakorzenionej kultury regionu pełnego prywatnych piwnic z pierwszorzędnym winem. W okolicy znajdziemy wiele znakomitych winiarni, między innymi Winiarnię La Emperatriz. Dyrektor ds. eksportu, Eduaro Ruiz: „Najlepszy czas na odwiedziny w La Rioja to wiosna i jesień, a przede wszystkim maj. Obszar ten znajduje się na Drodze św. Jakuba, szlaku pielgrzymkowym do katedry w Santiago de Compostela. Po drodze warto zobaczyć winiarnię La Emperiatriz, przepiękne miasteczka Haro, La Calzada i Ezcaray, a także ścieżki wędrowne w paśmie górskim La Demanda“.

  • Andaluzja

    „Położony najbardziej na południe, a kulturowo najbardziej hiszpański z hiszpańskich regionów. Jego błogosławieństwem jest to, że leży nie tylko nad Morzem Śródziemnym ale również nad Atlantykiem. I o ile południowe wybrzeże jest zbyt suche i gorące dla winiarstwa o tyle zachodnie stało się miejscem narodzenie wzmacnianego wina Sherry – kiedyś najpopularniejszego wina świata. Choć dziś Sherry to tylko cień dawnej chwały to wciąż cieszy podniebienia, i gdy wytrawne jak nic innego orzeźwia w upalne dni, a gdy słodkie rozgrzewa w zimne i deszczowe. Słynne dojrzewalnie, zwane często katedrami wina, olbrzymie budowle, wypełnione ułożonymi po sufit jedna na drugiej beczkami. Białe jak śnieg pumeksowe gleby na których najlepiej czuje się odmiana palomino. To tylko część niezapomnianych widoków jakie czekają na odwiedzającego Jerez de la Frontera czy położone nad Atlantykiem El Puerto de Santa Maria. Świat sherry to jednak przede wszystkim świat barów, gdzie na stojąco, bo pozycja siedząca ogranicza gestykulację, z kieliszkiem w jednej ręce i przekąską – tapas w drugiej zbyt głośno i zawsze z pasją rozmawia się tak o rzeczach zarówno wielkich, jak i małych.” - poleca Irek Wis, autor bloga blurppp.com/blog/.

  • El Bierzo

    Nawet powietrze w El Bierzo pachnie winem. Położenie geograficzne i mikroklimat sprawiają, że ten górzysty teren wtulony w północno-zachodnią część prowincji Leon, jest wręcz stworzony do uprawy wina. Winny aromat roztacza się w Bierzo zarówno podczas uroczystych przyjęć, jak i codziennego lunchu, a także towarzyszy turystom w czasie zwiedzania najważniejszych atrakcji regionu. Spokojne wzgórza, liczne szlaki spacerowe, którym towarzyszą barwne pejzaże i przyjemne aromaty, a także lekka, nadmorska bryza sprawią, że wizyta w tym regionie będzie niezapomnianym doświadczeniem. Szczepy mencia, garnacha tintorera, godello, dona blanca oraz palomino dominują wśród uprawianych tu odmian.

  • Bullas

    Eksploruj winiarski szlak Murcji w miasteczku Bullas. W Muzeum Wina dowiesz się więcej o bogatej historii produkcji w tym śródziemnomorskim regionie, a ponad 200 tradycyjnych winiarni pozwoli Ci zasmakować różnorodnych smaków i głębiej zrozumieć, na czym polega szlachetność tego trunku. Bullas znane jest przede wszystkim dzięki ofercie czerwonych win, choć jego białe i różowe trunki potrafią zaskoczyć. Nie poprzestaniesz tylko na degustacji wybornych win oraz lokalnej kuchni, ponieważ rozrywek na miejscu nie brakuje. Wizyta w El Zacatin to obowiązkowy punkt programu zwiedzania. Ten bazar przepełniony dziełami sztuki rzemieślniczej odbywa się w pierwszą niedzielę każdego miesiąca. Przyrodnicze atrakcje regionu to między innymi szlak wędrowny Via Verde del Noroeste, wodospad Usero lub Molino de Abajo – archeologiczne pozostałości rzymskiej wsi pochodzące z I wieku.

Najlepsze regiony winiarskie Francji

Najlepsze regiony winiarskie Francji

Wino we Francji posiada status dziedzictwa kulturowego, dzięki czemu jest to idealny kierunek podróży na wyjazd enoturystyczny. Możemy wybrać się tu, aby uczcić specjalną okazję z rodziną lub przyjaciółmi. dowiedzieć się więcej na temat bogatej tradycji winiarskiej kraju, a także poznać przyczyny międzynarodowej sławy tego trunku. Odkryj smak francuskiego wina podczas zwiedzania czterech głównych regionów winiarskich.

  • Bordeaux

    Zostań świadkiem ponad dwudziestowiekowej tradycji zwiedzając winnice Bordeaux. Szczepy uprawiane w regionie pochodzą z najstarszych winnic na świecie i uważane są przez znawców za jedne z najwyśmienitszych. Region bordoski podzielony jest na 5 głównych stref geograficznych, które mieszczą aż 60 apelacji (stref uprawnionych do nadawania winom własnej nazwy). Wśród nich: Margaux, Sauternes, Saint-Emilion i Pommerol. Region słynie również z licznych zamków i pałaców, w których można zarówno degustować wina, jak i wziąć udział w kursie wine tastingu. Jeśli masz ochotę na więcej przygód, zbadaj różne odcinki słynnej Drogi św. Jakuba wiodącej do Santiago de Compostela.

  • Burgundia

    Winiarze są zgodni co do tego, że w Burgundzkich winnicach klimat jest najważniejszy. „Les Climats” po francusku, odnosi się do precyzyjnych lokalizacji i działek, które zyskują, dzięki specyficznym warunkom geologicznym oraz klimatycznym. W rezultacie, każde burgundzkie wino jest wyjątkowe w smaku i oferuje niezapomniane doświadczenie podczas degustacji. Wśród 100 najlepszych burgundzkich win, masz szansę spróbować Pinot Noir, Chardonnay, Pommard, czy Montrachet. Jeśli do zagospodarowania po degustacjach pozostanie Ci jeszcze trochę czasu, koniecznie odwiedź jedno z kilku charakterystycznych miejsc w regionie, jak na przykład Dijon.

  • Szampania-Ardeny

    Powszechnienie znane jako najsłynniejsze musujące wino świata, nazwa szampana wywodzi się od regionu Szampanii-Ardeny. Zgodnie z prawem uchwalonym jeszcze w 1927 roku, obszar winnic Szampanii obejmuje 34 tysiące hektarów i jest podzielony na cztery główne regiony: Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs, i Côte des Bar. Podczas gdy najbardziej znaną apelacją w regionie jest właśnie szampan, rejon ma w ofercie dominujące szczepy winogron, takie jak Chardonnay, Pinot Noir oraz Meunier. Odkryj trasę turystyczną Szampanii, która obejmuje ponad 600 km i prowadzi przez najbardziej znanych miejscowości w regionie, takie jak średniowieczne Troyes lub Reims.

  • Rodan-Alpy

    Rodan-Alpy to drugi do wielkości region uprawny winorośli we Francji i aż 45 apelacji kontrolowanego pochodzenia. Poznamy tu między innymi kilka wina z bardzo znanych szczepów: Syrah dla win czerwonych oraz Roussanne dla białych. Wybierz jeden z czternastu szlaków i skosztuj niesamowitych win, takich jak Hermitage czy Côte- du- Rhône. Region ten popularność zyskał również dzięki znakomitej kuchni, dlatego koniecznie spróbuj lokalnych potraw podczas podróży. Nasz pobyt możemy wzbogacić o wizytę w Lyonie, Awinionie, czy Vienne.

Najlepsze regiony winiarskie Niemiec

Zgodnie z normami niemieckiego systemu klasyfikacji, wina z trzydziestu dziewięciu podregionów są objęte kategorią “najwyższej jakości”. Wino w Niemczech jest najczęściej uprawiane w południowo-zachodniej części kraju. Łączna powierzchnia uprawy winorośli wynosi około 99 900 hektarów, a dwa największe rejony: Hesja Nadreńska i Palatynat, razem stanowią około połowę uprawianej ziemi. Można tu znaleźć zarówno białe i czerwone wina, ale to najbardziej tradycyjny, biały Riesling, cieszy się światową sławą i uznaniem.


Baden

Rozciągający się od granicy Szwajcarskiej wgłąb Niemiec region Baden zajmuje obszar prawie 16 tysięcy hektarów. Jest to najcieplejszy oraz trzeci co do wielkości regionem uprawy winorośli w Niemczech. W Europie, miejsca upraw są klasyfikowane według trzech poziomów klimatycznych. Baden to jedyne miejsce w Niemczech, które zostało sklasyfikowane jako ciepły poziom B, tak jak francuska Szampania. Największą popularnością cieszą się winorośl ze szczepu müller-thurgau. Można tam też spotkać światowej sławy rieslinga. Wyjątkowy typ gleby zawierający tłuczeń kamienny oraz skały wulkaniczne sprawia, że wina z Baden mają charakterystyczny smak.


Palatynat Nadreński

Na lewo od rzeki Ren i poniżej Hesji Reńskiej, położony jest Palatynat Nadreński. Powierzchnia uprawy winorośli wynosi tu blisko 24 tysiące hektarów, co oznacza, że jest to drugi co do wielkości region winiarski w kraju. Jeszcze bardziej imponujący jest fakt, że od 2008 roku Palatynat uprawia winorośl riesling na ponad 5 tysiącach hektarów. Znajdziemy tu jednak również szczepy winogron, z których produkowane są czerwone wina, przede wszystkim dornfelder.


Mozela

W regionie winiarskim Mozela znajduje się około 60 milionów szczepów winnych. Chociaż obszar uprawy to 8 770 hektarów, co sprawia, że jest to dopiero piąty co do wielkości region produkujący wino w Niemczech, wina mozelskie wyróżniają się w szczególny sposób. Aż 3 800 hektarów winorośli znajduję się na niezwykle stromych zboczach. Uprawy w Calmont uprawiane są na zboczach nachylonych pod kątem 68 stopni, co stanowi światowy rekord i jednocześnie uniemożliwia zbieranie winogron za pomocą maszyn.


Hesja Nadreńska

Największy region winiarski w Niemczech to Hesja Nadreńska. 70% tej malowniczej okolicy produkuje białe wino. Riesling oraz Müller-Thurgau występują tu najczęściej i stanowią 16% całkowitych upraw. Prawie 3000 winnic produkuje rocznie około 100 hektolitrów wina z hektara. Region Hesjii Nadreńskiej został powołany w roku 1816, a więc tradycja winiarska ma tu już ponad 200 lat.


Wirtembergia

Wirtembergia, czwarty największy region winiarski Niemiec, produkuje w 70% wino czerwone. Miejscowym specjałem jest tu trollinger, który rośnie niemal wyłącznie w Wirtembergii. Bardziej znane odmiany dostępne w regionie to pinot noir, riesling, czy spätburgunder. Tradycja odgrywa bardzo ważną rolę w Wirtembergii, gdyż produkowane tu wino Barrique przechowywane jest w specjalnych beczkach zapewniających trunkom wyjątkowy aromat wanilii, cynamonu, oraz karmelu.

Najlepsze regiony winiarskie Kalifornii

Ponad 90% amerykańskiej produkcji wina pochodzi z Kalifornii. Winnice rozciągają się aż na blisko 360 tysiącach hektarów zróżnicowanej gleby, a umiarkowany klimat zapewnia idealne warunki do uprawy tych roślin. Jeśli chcesz uciec od zgiełku miejskiego życia, poznaj zieloną stronę Kalifornii i przeżyj przygodę pełną niezapomnianych wrażeń.


Napa Valley

Hrabstwo Napa długie na 48 i szerokie na 8 kilometrów, położone zaledwie 90 minut drogi od centrum San Francisco, uznawane jest za jedną z ośmiu światowych stolic wina. Na jednego mieszkańca przypada tu więcej gwiazdek Michelina niż w jakimkolwiek innym regionie winiarskim. To prestiżowe hrabstwo jest domem dla ponad 400 winnic, niezliczonych, wybitnych restauracji i wielu innych atrakcji. Specjalnością regionu są wina Chardonnay oraz Cabarnet Sauvengion.


Santa Barbara

200 lat temu, czyli jeszcze zanim Kalifornia zyskała status amerykańskiego stanu, hrabstwo Santa Barbara uprawiało winorośl na produkcję wina. Przyglądając się lokalnej architekturze, łatwo zauważyć hiszpańskie wpływy w każdej z niemal 200 okolicznych winnic. Dodatkowo, Santa Barbara to jeden z najbardziej przystępnych cenowo destynacji enoturystycznych w Stanach Zjednoczonych. Wycieczka samochodowa wzdłuż urokliwego wybrzeża południowej Kalifornii w połączeniu z wieczorną degustacją wina wytwarzanego z ponad 50 różnych szczepów, uczyni Twoje wakacje oryginalnymi i niezapomnianymi.


Sonoma

Zróżnicowany klimat i geografia regionu w połączeniu z bogatą tradycją farmerską sprawia, że jest to idealne miejsce na romantyczną wycieczkę we dwoje lub relaksującą podróż dla grupy przyjaciół. Niektóre z istniejących tu winiarni powstały jeszcze w czasach gorączki złota, a cały obszar upraw liczy 5 260 hektarów.


Temecula

Według Visit Temecula Valley: ”Temecula to ukryty klejnot-region winiarski położony miedzy San Diego, Palm Springs, Los Angeles i Oceanem Pacyficznym. Dolina Temecula oferuje szeroki wybór wysokiej jakości, ręcznie produkowanych win, które zadowolą każde podniebienie. Każda z 40 winnic regionu oferuje indywidualny klimat i oryginalny smak. Dolina Temecula to największy obszar uprawy winorośli w południowej Kalifornii. Prawie 40 tysięcy osób rocznie decyduje się na przyjazd w te malownicze rejony i degustuje wina wysokiej punktacji. Jeśli chcesz przeżyć przygodę, pośpiesz się! Na przełomie maja i czerwca trwa tu festiwal wina i lotów balonem, jedna z największych tego typu imprez w kraju”.

Najlepsze regiony winiarskie Australii

Australia oferuje szeroki i zróżnicowany wachlarz regionów winiarskich, produkując rocznie ponad miliard litrów wina. W każdym z tych regionów panuje nieco inny klimat, co sprawia, że smak winogron i wytwarzanych z nich win jest wyjątkowo oryginalny. Dyrektor Naczelny organizacji Ultimate Winery Experiences Australia, Sally Cope, mówi: “W mojej opinii Australia jest obowiązkowym punktem na mapie turystycznej koneserów wina. Każdy powinien doświadczyć tej unikalnej mieszanki ludzi, miejsc oraz lokalnych produktów wysokiej jakości. Nasze popisowe wina mają osobowość ich twórców.” Podczas pobytu w regionie nie można pozostać obojętnym na unikatową przyrodę, wspaniałe widoki oraz świeże, regionalne kulinaria. Cope dodaje, że w Australii można zwiedzać zarówno bardzo stare winnice i poznawać dawne metody produkcji wina, jak również nowoczesne i innowacyjne praktyki fermentacji tego wyjątkowego trunku. Zasmakuj w australijskiej enoturystce już dziś!


Barossa Valley

Dolina Barossa, położona w pobliżu miasta Adelaide, jest jednym z najpopularniejszych i zarazem najstarszych regionów produkujących wino w Australii. Zasiedlona przez Europejskich imigrantów w 1840, może pochwalić się obecnie ponad 70 winnicami. Flagowym winem Doliny Barossa jest Shiraz, który zawdzięcza swój smak gorącemu i suchemu klimatowi. Wizytówką regionu jest obfitość urokliwych widoków oraz spokojne miasteczka, idealne na odprężający wyjazd. Eksperci znanego na całym świecie wina Jacob’s Creek podpowiadają: “Podejmij wyzwanie i zapisz się na kurs, dzięki któremu nauczysz się perfekcyjnie dobierać wino do serwowanej potrawy. To doświadczenie w połączeniu z wynajmem wakacyjnego noclegu sprawi, że zaznasz nieziemskiego wypoczynku. Masz ochotę spróbować specjałów regionu? Nie przegap kwietniowego festiwalu wina. Nagradzane trunki i wyśmienite przysmaki, rozrywka oraz ogromna parada będą wspaniałą okazją do poznania regionalnej kultury.


Yarra Valley

Niecałą godzinę drogi od Melbourne znajduje się Dolina Yarra. Warto wybrać się do tego regionu nie tyko dla 80 historycznych winnic, ale też dla zapierających dech w piersiach krajobrazów. Dolina Yarra jest najstarszym regionem winiarskim w stanie Wiktoria, a jej historia sięga końca lat trzydziestych XIX wieku. Dzięki tak długiemu doświadczeniu, właśnie w tym rejonie produkowany jest jeden z najlepszych australijskich Pinot Noir oraz Chardonnay. Dolina Yarra oferuje również wiele innych atrakcji, takich jak parki narodowe, piwniczki winiarskie, liczne galerie sztuki oraz targi żywości obfitujące w lokalne specjały. Jeśli chcesz przeżyć coś wyjątkowego, pośpiesz się, winobranie trwa tylko do początku maja!

Topowe podróżnicze inspiracje

Odkryj inne podróżnicze inspiracje

image-tag